Kabels trekken in huis

U bent net verhuist of hebt net uw nieuwe woning betrokken en u komt erachter dat de wifi toch niet helemaal dekkend is. Of dat de TV aan de andere kant toch beter staat, maar er zit op het punt waar u dat wil geen aansluiting wat nu? 

Er moet een kabel naar de locatie getrokken worden. U heeft hierin 2 mogelijkheden.
- Via kabelgoten
- Via leidingskanalen in de muur

In dit artikel richten we ons op het kabels trekken via loze leidingen. Heeft u geen loze leidingen in huis? Dan verwijs ik u door naar het artikel kabels aanleggen met kabelgoten waarin we uitleggen hoe u een kabel netjes kan wegwerken met kabelgoten. Weet u niet of u loze leidingen in huis heeft neem dan contact met ons op dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

Kabel trekken

U heeft een loze leiding gevonden in uw huis of heeft de oude kabel er uit getrokken. Wat nu? Hoe krijg je die nieuwe kabel nu door de leiding? U heeft hier meerder mogelijkheden voor. Is het een heel kort stukje met weinig bochten? Dan heeft u best kans dat u de kabel zonder al te veel moeite door de leiding duwt, maar wordt de afstand groter met meerdere bochten gaat dat niet zo makkelijk meer en heeft u gereedschap nodig zoals bijvoorbeeld een trekveer. Het is ook mogelijk om de kabel met een stofzuiger door de leiding te trekken, maar daar kom ik zo op terug.

Kabel trekken met trekveer

kabel trekken met trekveer De meest voor komende methode om een kabel te trekken is met een trekveer. De naam zegt het al dit is een veer die makkelijk de bochten om gaat in de leiding maar, toch stug genoeg is om er kracht op te zetten. 

Heeft u geen trekveer en bent u van plan er één te kopen? Let er dan wel op dat de veer dik genoeg is zodat er kracht op gezet kan worden. In de winkel en online zijn er ook dunne trekveren te koop waar je geen of nauwelijks kracht op kan zetten. Een goede kwaliteit trekveer kan je bijvoorbeeld bij de Gamma kopen.

Goed u heeft dus nu een trekveer, maar hoe die je dat nu een kabel trekken? Ik vindt het altijd makkelijk om niet in de meterkast te beginnen maar bij het punt waar uiteindelijk de aansluiting komt. U doet de trekveer erin en duwt hem langzaam erin. U duwt  net zo lang totdat de trekveer niet meer verder gaat. Nu kijkt u in de meterkast of u daar de trekveer uit één van de buizen ziet komen.

U ziet de trekveer nog niet? Zet dan wat meer kracht op de trekveer en trek hem iets terug en duw met korte krachtige stootjes hem er door. Soms blijft de trekveer net in de bocht hangen en moet u hem even door de bocht duwen. Krijgt u hem er helemaal niet doorheen? Dan zijn er nog trekveer pompen om nog meer kracht op de trekveer te zetten.

utp kabel trekken

Zo de trekveer heeft u er door heen gekregen en u ziet hem in de meterkast uit één van de buizen komen. We gaan nu in dit voorbeeld UTP kabels trekken om ergens een internet punt te creëren. U heeft de mogelijkheid één of twee kabels door de buis te trekken. Met twee kabels adviseren wij wel dit met zijn tweeen te doen zodat er één kan trekken en de ander duwen dan heeft u minder kans dat de kabel vast loopt of kapot getrokken wordt. U stript de kabel en vouwt deze door het oog van de trekveer. Het liefst geen knopen of tape gebruiken want dat kan vast komen te zitten in de buis en dan bent u verder van huis. U trekt nu langzaam aan de andere kant de kabel door de buis. Doet dit met beleid. Loopt de kabel vast trek hem dan iets terug en probeer opnieuw. Lukt het niet alleen vraag er even iemand bij zodat de één kan duwen en de andere kan trekken. U zult dan merken dat dit makkelijker gaat.

Zo de kabel is er door heen alleen nu nog even afmonteren op een wand contact doos. en u kunt de aansluiting gebruiken. Hoe u een UTP kabel aansluit op een wand contact doos leest u in dit artikel.

Kabel laten trekken

Heeft u na het lezen van dit artikel zo iets van ja ik wil wel een kabel trekken, maar zie het niet zitten het zelf te doen? Uiteraard kan kabelmonteur deze klus voor u uitvoeren. Wij trekken de kabel en monteren deze netjes af. Tevens testen we de kabel op een juiste werking. Wilt u weten wat dit kost of wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op.